Type Here to Get Search Results !

Rusko 14 - Irkutsk

31.7.2019 Rusko

Další zastávkou na naší cestě po Transsibiřské magistrále je město Irkutsk, nacházející se poblíž největší zásobárny sladké vody na světě bájného jezera Bajkal.
Ondra cestuje - Rusko, Irkutsk
Irkutsk (foto Žanet)


Jelikož příjezd do Irkutsku je až v půl jedné odpoledne, tak vstávání bylo svévolné a nenásilné. V Angarsku vystoupilo veliké množství cestujících vyjma našeho spolucestujícího, který to trochu zaspal. Resp. měl na uších sluchátka a neslyšel, že ho průvodčí upozorňuje na to, že se blíží jeho zastávka. Jelikož po Angarsku následoval až Irkutsk, do kterého byl příjezd až za 2 hodiny, tak si klučina trochu zajel. Do Irkutsku přijíždíme na čas. Už na nádraží si všimnete, že v tomhle městě se razí ruské „Car je daleko“. Poznalo se to podle toho, že na bezpečnosti kontrolu při vstupu do nádražní budovy se zde z vysoka dlabe, přestože u vstupu ochranka vysedávala.

Irkutsk - Hlavní nádraží


Další, co vás praští do očí, je stav tramvajových kolejí, na které narazíte hned po vyjití z nádražní budovy. Tady už je to ten pravý východ prach špína a rozpadající je tramvajová doprava. Co byjste taky chtěli, když jízdenka stojí 15 Rublů což je cca 5 korun.

Irkutsk - Údržba kolejového svršku na vysoké úrovni


Že je tramvaj tak extra výhodná ještě nevíme a na náš Art-Hostel, nacházející se cca kilometr od nádraží, jdeme pěšky. Přes lehce se třesoucí Glazkovskyj most přecházíme veletok Angara, který vytéká z jezera Bajkal. Taky je z něj pěkně vidět inverze, která se nad městem nachází. Soudíme, že je to asi z lesních požárů.
Na hostelu už nás čekají a mladá a příjemná recepční je naprosto uchvácená z Žanetiny ruštiny. Co se týká hodnocení, tak tento hostel se v mém žebříčku ruských ubytoven řadí na druhé místo. Byl zde klid a hlavně čisto. Nevýhodou byla jen mala kuchyňka. Dáváme větší oddychovou pauzu a do města vyrážíme až po páté hodině. Naše první kroky směřují na náměstí Grafa Sperangoského, kde se nachází veliká budova Domu sovětu.

Irkutsk - Dům sovětu


Naše další kroky vedou k promenádě podél řeky Angary, kde se kromě několika soch nachází kostel Bogoyavleniya, který je bohužel v rekonstrukci. Zajímavou atmosféru dne dokresluje všudy přítomná inverze. Na druhou stranu nikde nejsou viditelné stopy po jarních zničujících povodních, na které nás ve vízovém centru upozorňovali.

Irkutsk - Promenáda podél řeky Angary (foto Žanet)

Irkutsk - Kostel Bogoyavleniya


Dnes bych chtěl ještě stihnout sochu Admirála Kolčáka, který velel carským vojskům při bolševické revoluci. To znamenalo dojít podél promenády na konec a pokračovat po hlavní silnici. Až k soše. Jakmile se k ní přiblížíme, tak vidím, že se k ní nedostaneme, protože mezi námi a sochou je rušná čtyřproudá silnice a nikde žádný přechod. Takže sochu vyfotím jen z dálky a k tomu přidám ještě vedlejší Znamenskiy monastyr a jdeme zpátky.

Irkutsk - Promenáda podél řeky Angary (foto Žanet)

Irkutsk - Kolčákova socha

Irkutsk - Znamenskiy monastyr


Z výstaviště se svezeme maršrutkou. Chtělo by to večeři, ale stejně jako v Jekatěrinburgu zde mají ten stejný neduh, že po sedmé večerní už je většina stolovají zavřených. Nakonec na 2GIS najdu Kafe Rukola, které má ještě otevřeno. Navíc po sedmé mají slevu a nachází se poblíž našeho hostelu. Na druhou stranu takhle pozdě už nemají takový výběr.
Po vydatné večeři skočíme ještě na malý nákup a poté se vracíme na hotel. Při příchodu se na nás hned vrhnul nový recepční, jestli nemáme nějaké jídlo v ledničce, protože v ní zrovna dělal pořádek, který dělal každý den a podezírám ho z toho, že jídlo, ke kterému se nikdo nehlásil, prostě během večera snědl. Večer už dáme jenom sprchu trochu vodky a jdeme spát. Zítra se vypravíme k jezeru Bajkal.


Užitečné odkazy:

Mapy 2GIS
Stránky Ruských železnic
Irkutsk na Wikitravel
Art hostel

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad



Add sense