Type Here to Get Search Results !

Rusko 13 - Krasnojarsk, NP Stolby

30.7.2019 Rusko

Druhý den v Krasnojarsku nás čeká národní park Stolby, který je známý pro své skalní útvary. Trošičku se to podobá naším Prachovským skalám.
Ondra cestuje - Rusko, Krasnojarsk, NP Stolby
Krasnojarsk - Národní park Stolby (foto Žanet)


Krasnojarsk a okolí je krásné místo, na které jsme měli docela málo času, protože o půl páté odjíždí náš vlak do Irkutsku. Proto vstáváme docela brzo, tak abychom už v devět čekali na zastávce na autobus. Park je totiž (kupodivu) dostupný místní MHD. Jako první nám přijíždí autobus číslo 80. 2GIS má u něj poznámku „po vychodnym“, co to znamená nevím, ale bohužel se to dovíme za chvíli. Tenhle totiž tu podmínku nesplňuje a končí v půli cesty, ještě o ulici vedle trasy k parku. Musíme tedy rychle na další zastávku a čekat na další autobus. Ten už nás doveze správně až k zastávce Turbaza, kde je odbočka do parku. Bohužel jak později zjistíme, tak to hlavní z parku začíná až po šesti kilometrech chůze do mírného kopce, kde je zákaz vjezdu autům, takže musíte po svých. Bohužel, Žanet včera postihlo rýmičkovské prokletí nových klimatizovaných ruských vagónů, a tak nebyla dnes zrovna ve formě a vodky jsme sebou taky moc neměli. Přesto nezbývalo než těch 6 km ujít. To nám zabralo asi hodinu a půl. Na skály jsme tak měli něco přes půl hodiny.

Krasnojarsk - Národní park Stolby (foto Žanet)


Naštěstí jsme se vydali po okruhu, který nás hodně vracel a ušetřil nám nějaký čas. Ke konci stezka byla méně a méně prošlapaná a na klidu ani nepřidávaly všudy přítomné cedule „pozor medvěd“ a absence jakékoliv živé duše v okruhu jednoho kilometru.

Krasnojarsk - Národní park Stolby (foto Žanet)

Krasnojarsk - Svéráz národního lezectví (foto Žanet)

NP Stolby - Pozor medvědi (foto Žanet)

Krasnojarsk - Národní park Stolby (foto Žanet)


Po dvou hodinách už jsme byli dole a u Turbazy. Rychle chytli autobus do města. Vystoupili jsme u Komunálného mostu a vydali se do stolovaji Sjem slona. Cestou jsme potkali tichého protestujícího, který svým transparentem volal po záchraně hořících sibiřských lesů. Místní si ho s pobavením fotili.

Krasnojarsk - Národní park Stolby (foto Žanet)

Krasnojarsk - V dáli kaple Paraskeva Pyatnitsa (foto Žanet)

Krasnojarsk - Tichý protest za sibiřské lesy (foto Žanet)


Dali jsme rychlý oběd, v hostelu rychlou sprchu a běželi jsme na vlak. Před nádražím jsme opět namíchali džus s vodkou a poté se vydali čekat na nástupiště na náš vlak.

Krasnojarsk - Obědová klasika boršč, plov a salát

Krasnojarsk - Organyj zal
Odpoledne ve vlaku uteklo rychle, protože paní ve vedlejší sekci vytáhla harmoniku a minimálně hodinu se za zpěvu okolních přísedících hrály ruské národní písně.
Zítra nás čeká probuzení v Irkutsku.

Užitečné odkazy:

Mapy 2GIS
Stránky Ruských železnic
Krasnojarsk na Wikitravel
Krasnojarsk od Romana Herdy
Hostel Vozduh

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad



Add sense