Type Here to Get Search Results !

Kyrgyzstán 9 - Trek na Ala Kol den 1.

10.7.2018 Kyrgyzstán

Tímto dnem začíná putování, jehož cílem má být zlatý hřeb Kyrgyzstánu jezero Ala Kol, nacházející se ve výšce 3520 m.n.m. Než k němu ale dojdeme, musíme nejprve ujít 16 km Karakolským údolím.

Ondra cestuje - Cestopis, Kyrgyzstán, Trej na Ala Kol, Karakolské údolí
Přestávka při výstupu k chatě Sirota


Vstáváme brzy a počasí vypadá nadějně. Sbalíme vše potřebné. Necháme zde nepotřebné věci, rozloučíme se s holkama, které toto s námi nejdou a vydáváme se na maršutku. Nejprve jedeme číslem 110, která nás odveze na zastávku, kudy projíždí maršutka číslo 101. Ta jede až k bráně Karakolského údolí. Jestli k ní dojedeme si nejsme až do samého konce jistí. 2GIS, totiž ukazuje že do daných míst nic nezajíždí, ale nedá se na něj moc spolehnout, protože jsme až k bráně opravdu dovezeni. Vysedáme ještě s dalšími turisty a jdeme zaplatit za vstup do údolí. Chtějí tady docela nekřesťanských 150 Som za osobu a 100 Som za stan. Zvláštní na tom vše je, že když jdete z Jeti Oguz nebo z Ak Suu, tak nic neplatíte.


Konečná stanice maršutky číslo 101









Vstupní brána do Karakolského údolí (foto Žanet)


Zaplatíme, vydáváme se na cestu. Nejprve nás čeká 16 km po rovině na jejíž konci je kemp. Plán je takový, že když vše půjde dobře a budeme mít dostatek času, tak se vydáme k druhému kempu u chaty Sirota, který je uprostřed prudkého stoupání na Ala kol. To by nám ušetřilo spoustu času a energie, které bude potřeba zítra, kdy to bude o mnoho náročnější. Trasa z Karakolu přes Ala Kol do Ak Suu je poměrně dobře zdokumentována na různých blozích, kdy na jednom je i video návod, kde je celá cesta natočená, takže cca víme, do čeho půjdeme.

Prví kilometry se vinou s řekou po pravé ruce, kdy procházíme několika zapadlými vesničkami a všude se pasoucími krávami.














První kilometry Karakolského údolí


Po přejití řeky, a ne nijak zvláště zajímavých 7 kilometrech se po mírném stoupání dostanete do místa, kde se údolí více rozevírá a řeka se zde více rozlévá. Jako bonus se zde pase stádo koní. Taky to bylo místo, kde jsem brodil potok a nohou šlápl do vody.


Karakolské údolí - První překonání řeky je přes tuto lávku



















Karakolské údolí


Opouštíme tuto plošinu a začíná trochu větší stoupání. To nás dovede do míst, kde je pěkný výhled na údolí, kterým jsme šli a taky je to místo poblíž prvního kempu.




Přestávka při výstupu k chatě Sirota


Tím že máme dostatek času, tak se rozhodujeme pokračovat prudkým stoupáním ke kempu u chaty Sirota. Nejdříve opět překonáme po dřevěné lávce řeku a potom už jenom stoupáme. Od lávky k jezeru je převýšení na 5 km stoupání přes tisíc výškových metrů a kemp, kde směřujeme se nachází zhruba v půlce.




Druhé překročení řeky a nástup stoupání k chatě Sirota


V místě, kde nám zbývá asi hodina do cíle se nám otevře pohled na průsmyk, kterým jdete, když se k jezeru vydáváte z Jeti-Oguz. My se zde chvíli kocháme a poté na půl hodiny usínáme.




Druhé překročení řeky a nástup stoupání k chatě Sirota


Jakmile se vzbudíme vydáváme se na cestu abychom dokončili náš výstup a zakempovali se. Během výstupu ke kempu nevidíte ani neslyšíte žádnou vodu. Buďte ovšem bez obav kempem protéká potok, který se navíc nerozvodňuje :D. Kemp se nachází na jediném plochém místě, které se v tomto plochém stoupání nachází. Dokonce je zde i menší lesík.


Poslední pohled na Karakolské údolí a výhled na dolní kemp



Tohle půjdeme až zítra


Taky je možnost se tu nechat občerstvit nebo ubytovat v jurtě nebo plechové chatce. Místní to tady zásobují pomocí koní.






Dobře zásobený kemp (foto Žanet)


My se ubytováváme kousek dále poblíž dřevěné chaty. Pěkně v lese vedle potoka.






Chata Sirota (foto Žanet)


Míst vhodných ke kempování se tady ale moc nenachází. Vybalíme stan uděláme večeři a v osm večer usínáme. Zítra musíme brzo vstávat, protože nás čeká nejnáročnější den jak fyzicky, tak psychicky. První úsek treku na Alakol není nikterak náročný. My oněch dvacet kilometru ušli s krátkým šlofíkem a pohodovým tempem za přibližně osm hodin. Jako mapa stačí úplně mapy.cz, kde jsou přesně vyznačeny cesty i kempy.


Pokračování příště




Užitečné odkazy:

(goatsontheroad.com) Detailní popis trasy včetně videonávodu
(zahorami.cz) Trek z Jeti-Oguz do Karakolu přes Karakolské údolí

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad



Add sense